Pet, 2 jun 2023

115 godina željeznice u Crnoj Gori

Sastanak željezničkog sektora Crne Gore, Srbije i Republike Srpske povodom jubileja 115 godina željeznice u Crnoj Gori održan je 01.juna 2023. u prostorijama ŽPCG.

115 godina željeznice u Crnoj Gori
OBJAVLJENO: 02.06.2023.

Delegacija Ministarstva kapitalnih investicija, na čelu sa Državnom sekretarkom Dajanom Perković, direktorom Direktorata za željeznicu Momčilom Jelićem, načelnicom Tanjom Dašić i direktorom Uprave za željeznicu Denisom Lukačem, prisustvovala je proslavi jubileja 115 godina postojanja crnogorskih željeznica.

Sastanak je otvorio Miroslav Brajović, predsjednik Odbora direktora Montecargo AD koji je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo povodom organizovanja zajedničkog sastanka željezničkog sektora Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, a povodom jubileja - 115 godina željeznice u Crnoj Gori. „Ovdje su se okupili predstavnici Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, dok nažalost predstavnici Bosne i Hercegovine nisu bili u prilici da prisustvuju zbog ranije preuzetih obaveza. Potrudićemo se da sljedeće godine sve organizujemo na mnogo većem nivou, nebitno u kojoj državi, bitno je da predstavnici nekada jedinstvene željeznice budu zajedno za istim stolom. Posebna mi je čast da pozdravim generalnu sekretarku gospođu Perković koja je i pored brojnih obaveza izdvojila vrijeme da prisustvuje i oveliča ovaj sastanak.“, rekao je Brajović.

U željeznički sistem su potrebna stalna i velika ulaganja, kao i praćenje tehnoloških inovacija i zelene agende. Upravo su završeni projekti sanacije 24 mosta na barskoj pruzi, dok su u toku završni radovi na sanaciji 4 tunela i rekonstrukciji i adaptaciji stanične zgrade u Bijelom Polju. Ova Vlada je prepoznala značaj urgentnog ulaganja u željeznicu i u 2023. godini povećana su značajno sredstva za tekuće održavanje pruga i obavezu javnog prevoza putnika. U posljednjih 17 godina uloženo je više od 190 miliona eura u infrastrukturne projekte na željeznici i preko 35 miliona eura u vozna sredstva. Više od 92% mreže pruga se napaja električnom energijom, čime smo pokazali ekološku posvećenost. Generalni remonti pruga su završeni na više od 50% cijele mreže i svakodnevno pregovaramo za dalje radove” saopštila je državna sekretarka ministarstva kapitalnih investicija Dajana Perković.

Direktor direktorata za željeznicu ministarstva kapitalnih investicija Momčilo Jelić izrazio je svoje uvjerenje da je zajednička saradnja ključna za dalji napredak željezničkog sektora u Crnoj Gori, ali i čitavom regionu. Kroz redovne sastanke i otvorenu komunikaciju, resorno ministarstvo će biti u mogućnosti da pruži podršku i predloži rješenja za aktuelne izazove sa kojima se suočavaju državne kompanije.

Direktor uprave za željeznicu Crne Gore Denis Lukač, je istakao da se raduje saradnji koju u budućem period treba pospiješiti i ojačati. Kroz jačanje saradnje između Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za željeznicu i ostalih relevantnih aktera, možemo ostvariti napredak u održavanju i unapređenju željezničke infrastrukture u Crnoj Gori.

Država Crna Gora je za sve ove godine od preko jednog vijeka prepoznala važnost razvoja željeznice, kao vida saobraćaja koji je preživio sva vremena, a i danas ima snažnu podršku, ne samo države Crne Gore, nego i Evropske unije. Nijesu nas u tome sprječile ni zahtjevne geografske prilike, imali smo cilj da razvijemo modernu mrežu pruga normalnog kolosjeka i u tome smo uspjeli sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je kompletirana barska pruga, a nešto kasnije i pruga prema Albaniji”, kazala je državna sekretarka Dajana Perković i dodala “Crna Gora je danas sa ponosom proslavila 115 godina od nastanka željezničkog saobraćaja. Od svog nastanka, željeznički saobraćaj je igrao ključnu ulogu u povezivanju gradova, regija i ljudi u Crnoj Gori. Kroz decenije, željezniča je postala nezaobilazan dio infrastrukture koji je omogućio brz i efikasan prevoz putnika i robe. Danas željeznica ostaje važan stub našeg transportnog sistema, omogućavaju povezivanje unutar zemlje, ali i sa susednim i udaljenim destinacijama, SREĆNO!

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Radovan Vukić, poželio je dobrodošlicu gostima iz regiona, izrazio zadovoljstvo što su svojim dolaskom uveličali ovaj sastanak i poželio da se lijepo i ugodno osjećaju u Crnoj Gori. Marina Bošković, izvršna direktorica ŽICG je istakla da je ovakav sastanak dokaz da željeznica spaja i povezuje ljude. Marko Bertanjoli, predsjednik Odbora direktora ŽPCG, istakao je zadovoljstvo povodom organizovanja ovakvog zajedničkog sastanka u čast lijepog jubileja. On je istakao da je izuzetno važno to što smo imali priliku da sa kolegama iz „Srbija voza“ održimo jedan veoma konstruktivan sastanak u vezi sa predstojećom turističkom sezonom. Ilinka Pavićević, izvršna direktorica ŽPCG, takođe je pozdravila prisutne i poželjela im prijatan i ugodan boravak u Crnoj Gori.

Dušanka Dragojević, izvršna direktorica AD Montecargo, izrazila je zadovoljstvo što su se svi odazvali pozivu i na sastanak došli u velikom broju, a I predstavnici kompanije OŽVS, gospodin Goran Đurković i gospodin Žarko Pušica, takođe su pozdravili sve goste i poželjeli im lijep boravak u Crnoj Gori.

Generalni direktor Železnica Srbije, gospodin Goran Adžić, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom organizovanja zajedničkog sastanka predstavnika željezničkog sektora Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i poželio srećan jubilej u želji da željezničke kompanije u Crnoj Gori dugo traju i nastave da ostvaruju dobre rezultate. On je istakao da postoji dosta pitanja od zajedničkih i da se raduje razmjeni iskustava u narednom periodu i vjeruje u nastavak već izuzetno dobre saradnje.

Lazar Mosurović, direktor Direkcije za železnice Srbije, poželio je snagu i hrabrost u budućem daljem radu na razvoju, ističući da su već učinjeni značajni pomaci na unapređenju željezničkog sektora Crne Gore na svim nivoima. Takođe je istakao da ga posebno raduje predstojeće otvaranje buduće zajedničke željezničke stanice u Bijelom Polju.

Predstavnici „Srbija voza“,Zoran Puzović i Đorđe Prokić, vjeruju u nastavak i produbljivanje već izuzetno dobre saradnje, ističući da su sa Željezničkim prevozom Crne Gore dogovorili bitne detalje u vezi sa predstojećom turističkom sezonom. Predstavili investicije realizovane u koordinaciji sa Ministarstvom i Vladom Republike Srbije, a za obezbjeđivanje kušet i spavaćih kola za međunarodne vozove na relaciji Bar – Beograd – Bar. Posebno su istakli želju i nadu da ovaj voz postane „simbol povezivanja Crne Gore i Srbije“.Predstavnici kompanije Srbija Cargo i Infrastrukture železnice Srbije čestitali su jubilej, zahvalili se na gostoprimstvu i istakli da su vidljivi pomaci vezani za rekonstrukciju barske pruge. Takođe su naveli da imaju izuzetnu saradnju sa preduzećem Montecargo po pitanju brojnih projekata. Predstavnici Željeznica Republike Srpske, Gordana Ilinčić i Iris Brnić, čestitale su jubilej i izrazile posebno zadovoljstvo što prisustvuju ovom sastanku, ističući da preko Transportne zajednice imaju odličnu saradnju sa željeznicama regiona koja će se, nadaju se, nakon ovog sastanka dodatno unaprijediti.

O istorijatu željeznice Crne Gore govorila je izvršna direktorica ŽPCG, Ilinka Pavićević. Ona je ovom prilikom podsjetila na prvu željezničku prugu uzanog kolosijeka Bar – Virpazar, zatim na prugu iz pravca Trebinja i Bileća, prugu Nikšić - Titograd, sve do pruge Beograd – Bar, takozvane „pruge snova“ koja je puštena u saobraćaj 28. maja 1976.

Marina Bošković, izvršna direktorica ŽICG, osvrnula se na predstojeće otvaranje zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju istakavši da je na početku mandata prisustvovala sastanku Transportne zajednice gdje joj je jedan od kolega rekao da ne postoje loši projekti i da je ključno pokrenuti sve projekte, koji će se u hodu ispravljati da bi se što prije realizovali. Podstaknuta ovim savjetom, a uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija, ŽICG je stavila u pogon sve planirane projekte, pa tako za 3 do 5 godina možemo očekivati njihovu realizaciju. „Jedan od najznačajnijih projekata svakako je izgradnja zajedničke pogranične željezničke stanice Srbije i Crne Gore u Bijelom Polju koja će omogućiti kraće vrijeme putovanja, uprostiti propratne procedure te unaprijediti i ubrzati prevoz robe i putnika, što je u zajedničkom interesu obje države“, istakla je Bošković.

Sastanak je zatvorio gospodin Brajović, predsjednik Odbora direktora AD Montecargo, koji je ujedno i domaćin ovog dvodnevnog događaja. On se zahvalio svim prisutnima na uspješnom i konstruktivnom sastanku i poželio im ugodan nastavak boravka u Crnoj Gori.

Galerija fotografija

https://api.zpcg.me/storage/news/Jubilej1.jpg

Željeznički prevoz Crne Gore

Trg Golootočkih žrtava 13, 81000 Podgorica

Telefon: +382 20 441 197

/

E-mail: info@zpcg.me

/

Radno vrijeme: 08:00 - 20:00

Kontakt stanice

Podgorica / +382 20 441 209

Sutomore / +382 30 301 692

Bar / +382 30 301 619

Nikšić / +382 40 211 912

Bijelo Polje / +382 50 478 560

Copyright © 2024 Željeznički prevoz Crne Gore