Sri, 1 novembar 2023

Sastanak predstavnika ŽPCG i EBRD povodom projekta kupovine novih vozova

U prostorijama ŽPCG održan je značajan konstruktivni sastanak sa visokim predstavnicima EBRD u procesu realizacije kredita za nabavku novih elektromotornih vozova.

Sastanak predstavnika ŽPCG i EBRD povodom projekta kupovine novih vozova
OBJAVLJENO: 01.11.2023.

Danas je u prostorijama Željezničkog prevoza Crne Gore održan značajan konstruktivni sastanak sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj za područje Evrope i Zapadnog Balkana, gospođom Sue Goeransson, direktoricom Infra Evrope, gospodinom Donald Mishaxhiu, višim bankarem Infra Evrope, gospodinom Remon Zakaria, šefom kancelarije EBRD u Crnoj Gori i gospodinom Danilom Raičevićem bankarom za energetiku i infrastrukturu.

Tema sastanka bila je definisanje daljih koraka u procesu realizacije kredita za Projekat obnove voznog parka ŽPCG za nabavku novih elektromotornih vozova namijenjenih za relaciju Bar – Bijelo Polje - Bar.

Danas smo imali veoma konstruktivan sastanak sa predstavnicima EBRD-a. I pored dobre volje svih učesnika sastanka da se vozna sredstva posredstvom kreditnog aranžmana sa EBRD što prije kupe, mišljenja sam da Država treba što prije da se uključi u ovaj proces u svom punom kapacitetu i donese sveobuhvatnu strategiju u pogledu razvoja željezničkog saobraćaja. Ovo kažem iz razloga što je Željeznicki prevoz preduzeće od javnog interesa, i kao takvo ono mora imati senzitivniji odnos sa Državom u pogledu rješavanja pravno statusnih problema. Do sada je bila praksa da se u većini slučajeva za sve dobre projekte čeka minimum po 4 do 5 godina, a to je za željeznicu veoma dug period.
Ono što je činjenica jeste da je Odbor u sadejstvu sa menadžementom Društva stvorio apsulutno sve preduslove i ispunio svu aplikativnu dokumentaciju koja se odnosi na kreditni aranžman, a ono što je navažnije imamo zeleno svjetlo i puno podršku i razumijevanje od predstavnika EBRD-a na čelu sa gospodinom Remon Zakaria. Nakon skoro dvije ipo godine od kada smo donijeli formalnu odluku o ovoj investiciji , smatram da bi se trebalo po ovom pitanju veoma brzo reagovati jer je potrebno starija vozna sredstva zamjeniti novim, ali i sa ekonomskog aspekta jer je samo u ove dvije ipo godine cijena elektromotorne garniture porasla za nekih 30-40%. Ono što sam na par prethodnih sastanaka naglašavao kao otežavajući faktor jeste rad Agencije za zaštitu konkurencije kojoj treba dosta vremena da da Mišljenje na zaduženje našeg Društva iako smatram i ponavljam da s obzirom da smo preduzeće od javnog interesa, sav proces treba biti mnogo efikasniji.
Na kraju bih apelovao i ponovio da Država što hitnije treba da se uključi kako bi nam olakšala cijeli ovaj proces i da u uzajamnoj saradnji sa nama, kao Društvom, i našim kreditnim partnerima, omogući nova i moderna vozna sredstva a našim putnicima bezbjednu i udobnu vožnju
.“, naveo je predsjednik Odbora direktora ŽPCG, gospodin Marko Bertanjoli.

Zaključeno je da ovaj projekat može biti realizovan samo uz punu podršku Države i resornih ministarstava. Veliko nam je zadovoljstvo što su predstavnici EBRD-a izrazili punu podršku Željezničkom prevozu Crne Gore prepoznajući značaj nabavke novih elektromotornih garnitura, kako sa aspekta bezbjednosti, tako i sa aspekta postizanja punih potencijala ove kompanije na polju efikasnog i održivog javnog prevoza i turističkoj ponudi Crne Gore.

Galerija fotografija

https://api.zpcg.me/storage/news/Sastanak erbd.jpg

Željeznički prevoz Crne Gore

Trg Golootočkih žrtava 13, 81000 Podgorica

Telefon: +382 20 441 197

/

E-mail: info@zpcg.me

/

Radno vrijeme: 08:00 - 20:00

Kontakt stanice

Podgorica / +382 20 441 209

Sutomore / +382 30 301 692

Bar / +382 30 301 619

Nikšić / +382 40 211 912

Bijelo Polje / +382 50 478 560

Copyright © 2024 Željeznički prevoz Crne Gore