Štampaj
OBJAVLJENO: 22.03.2019.

Njemački eksperti na putovanju željeznicom do Bijelog Polja

Dana 21.03.2019. godine Željeznički prevoz Crne Gore imao je zadovoljstvo da ugosti njemačke eksperte, gdina Mihaela Haussnera, Državnog sekretara SR Njemačke (u penziji), koji je u Ministarstvu pravde bio angažovan sa zadatkom da, u svojstvu specijalnog savjetnika ministra pravde, pruža podršku Ministarstvu pravde pri procesu pregovora sa Evropskom Unijom, a prevashodno u pregovaračkom poglavlju 23 u period 2013-2016. godine i gdina Christian Engert, penzionisanog direktora Kancelarije velikog bavarskog zatvora. Nakon što su izrazili želju da putuju našim vozovima, Željeznički prevoz se potrudio da im organizuje i obezbijedi ugodno i bezbjedno putovanje na relaciji Podgorica – Bijelo Polje.

Gospoda Mihael i Christian su već imali priliku da putuju na navedenoj relaciji i da se upoznaju sa prirodnim ljepotama koje karakterišu ovu regiju Crne Gore, te su željeli još jednom da prođu, vide i dožive jednu od atraktivnijih pruga u Evropi.

Eksperti iz Njemačke su svoje putovanje vozom završili dolaskom u stanicu Podgorica, a kako je ovo putovanje doživio gdin Mihael prenosimo u cjelosti:
“Da budem iskren - ja sam zavisnik od željeznice. Moj deda je bio upravnik stanice kao i moj pradeda, a moj predak je sa lopatom i motikom naporno radio na prvoj državnoj željezničkoj pruzi u Bavarskoj, u Njemačkoj, koju je 1840-ih godina pokrenuo kralj Ludvig.
Tokom mog boravka u Hrvatskoj, gdje sam kao učeni sudija i penzionisani državni sekretar davao podršku reformi pravosuđa u kontekstu pregovora o pristupanju Hrvatske EU, često sam putovao noćnim vozom iz Minhena u Zagreb, ispijajući prvu jutarnju kafu krstareći prugom kroz lijepu dolinu Save i njen kanjon.
Nastavljajući ovaj profesionalni anganžman u Crnoj Gori, gdje sam u periodu od 2013. do 2016. godine imao čast raditi u Ministarstvu pravde kao ekspert i savjetnik, uskoro sam iskoristio priliku da vozom doputujem iz Minhena preko Zagreba do Beograda, nastavljajući zatim putovanje noćnim vozom do Podgorice. Znao sam da sam propustio najbolji dio puta tokom noći. Tako da sam za vrijeme mog sljedećeg odmora, zajedno sa suprugom, istraživao predivnu prugu Podgorica - Bar, prolazeći pored stanice sa poznatim imenom Zeta, nastavljajući dalje pored Skadarskog jezera kod Virpazara, prolazeći kroz slikovitu i plodnu Crimnicu i dugi tunel Sozina do Sutomora i Bara, uživajući u mediteranskom zraku.
Ali, najbolji dio puta je tek slijedio: put u Bijelo Polje. Uradili smo to dva puta. Toliko toga se može vidjeti tokom samo jednog povratnog putovanja. Ovaj dio pruge Bar - Beograd predstavlja jednu od najlepših željezničkih pruga u Evropi u kojoj možete dobiti priliku da uživate. Švajcarska možda ima glečer između St. Moritza i Tirana, ali Crna Gora svojim Viaduktom Mala Rijeka nudi elegantno remek djelo inženjeringa i najviši željeznički most u Europi, na visini od 200 m. Prolazeći kroz tunel Trebešnica vozite se pokrivenim mostom u ogromnoj pećini, koja je prevelika za popunjavanje. Imate predivan pogled na doline rijeka Morače, Tare i Lima, prelazeći preko glavne slivne tačke između Jadranskog i Crnog mora. U blizini Kolašina naći ćete se na više od 1.000 metara nadmorske visine, dosežući tri najvisočije tačke ove pruge. A gdje drugo možete iskusiti prolazak kroz prašumu i nacionalni park vozom kao kroz Biogradsku goru?
Dakle, veoma mi je drago što danas imam priliku da mom kolegi, gospodinu Christianu Engertu, direktoru Kancelarije Velikog bavarskog zatvora upenziji, u privatnom dodatku kratkotrajnoj ekspertskoj misiji koja se bavi izvršenjem krivičnih sankcija, pokažem ovaj dragulj u kruni crnogorskih pejzažnih ljepotica. On već drugi put boravi u Crnoj Gori i na granici je da postane zaljubljenik u Crnu Goru poput mene. - Možda bi - razmišlja on vraćajući se kući - trebalo da još jednom proputujem ovom prugom zajedno sa svojom suprugom.”

×