Štampaj
OBJAVLJENO: 14.09.2016

Demant na izjave Minić Dragomira objavljene u dnevnim listovima 11.09.2016.god.

Iznenađeni smo činjenicom da gospodin Minić Dragomir ne bira sredstva u cilju zaštite sopstvenih interesa, pa u navedenom tekstu iznosi netačne i neprovjerene optužbe na račun menadžmenta Željezničkog prevoza Crne Gore AD.

Za javno izrečenu riječ svako treba da odgovara, bez obzira da li je rukovodilac ili “zviždač”, a naročito za iznošenje netačnih i neargumentovanih pretpostavki koje se odnose na bezbjednost saobraćaja.

U ovom slučaju “Zviždač” ima pravo na iznošenje bilo kakvih sumnji na rad menadžmenta a da za iste ne odgovara, a menadžment je dužan svakodnevno, pored svojih redovnih obaveza na organizaciji procesa rada, da demantuje optužbe koje se najčešće zasnivaju na neistinama i nestručnim tumačenjima.

Da su optužbe vezane za ugroženost bezbjednosti saobraćaja neosnovane, argumentuju činjenice da o ispravnosti naših voznih sredstva brinu diplomirani inženjeri (VII nivo obrazovanja) sa više decenijskim iskustvom na tim poslovima i isto tako iskusni KV i VKV majstori, a zadnju ocjenu ispravnosti i odluku o uključivanju vozila u saobraćaj donose naše mašinovođe i pregledači, koji zbog putnika i sebe nikada neće pokrenuti neispravan voz niti im to može bilo ko narediti.

Izvršni direktor je svaku dobijenu prijavu procesuirao i provjeravao navode preko ovlašćenih rukovodilaca ili komisijski, pa i angažovanjem eminenetnih stručnjaka kod remontera, proizvođača pojedinih sklopova i agregata, ovlašćenih instituta, ovlašćenih inspektora, članova državne komisije za željeznicu, čak i sudskih vještaka, a njihovom provjerom do sada nije bilo otkrivenih slučajeva da su navodi zviždača o ugrožavanju bezbijednosti i nezakonitosti istiniti.

Ukazivanje zviždača na nezakonitost provjerilo je i odbacilo tužilaštvo.

Pojedinac, pa makar on bio i zviždač, nije kompetentniji od svih navedenih stručnjaka pravnih i tehničkih nauka, pa istu priču uporno ponavlja, valjda zbog činjenice da se i neistine lako objavljuju.

Nije tačno da se za održavanje šest vozova brinu samo tri radnika, već je tačno da je na ovim poslovima angažovano 18 radnika od kojih šest diplomiranih inženjera mašinske i elektro struke.

Takođe nije tačna tvrdnja da je gospodin Minić smijenjen zbog toga što je pisao i javno saopštavao navodne nepravilnosti i nezakonitosti u radu menadžmenta već zbog toga što je nanio štetu kolektivu jer je ispravan voz zadržao neopravdano više od 30 dana .

Neopravdanim zadržavanjem voza, koji je nabavljen 2013.godine i proizveden po najnovijoj tehnologiji za tu vrstu vozova, a još je u garantnom roku i održavanje istog vrši proizvođač, gospodin Minić je nedvosmisleno pokazao da nema dovoljno znanja i kompetencija za obavljanje tog posla, čime je bez obzira na nanešenu štetu preporučio sebe kao nesposobnog za obavljanje radnih zadataka i poslova na koje je bio neopravdano raspoređen, obzirom da ima završen samo III stepen stručne spreme

I pored svega navedenog, menadžment je želio gospodinu Miniću dati još jednu šansu rasporedivši ga na radno mjesto kontrolora gdje i dalje ima puno učešće u kontroli bezbjednosti saobraćaja.

Iz navoda gospodina Minića može se zaključiti da je on zabrinut za kvalitet sopstvenog rada obzirom da je direktno uključen u proces kontrole ispravnosti vozova.

Savremeni način kontrole ispravnosti vozova zahtijeva i nova znanja kao što su: čitanje tehničke dokumentacije, rad na kompjuteru, korišćenje interneta itd. koja gospodin Minić ne posjeduje.

Stvarni povod obraćanja javnosti gospodina Minića je u suštini njegov lični interes, a to je niža plata u odnosu na prethodni period, za koju je sam zaslužan svojim nekompetentnim i nestručnim djelovanjem na prethodnom radnom mjestu.

Konstatacije u vezi špediterske i carinske djelatnosti su notorna neistina jer se tim poslovima ne bavi Željeznički prevoz Crne Gore AD već remonter koji na tender dobije posao remonta pa u okviru ove ponude sam vrši organizaciju prevoza i izbor špeditera, što je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Očigledno je ovo zla namjera i podmetanje jer ako ne zna mogao se informisati da Željeznički prevoz Crne Gore AD nema službu koja se bavi špedicijom pa samim tim nema ni osnova za iznesene neistine.

Da menadžment vodi računa o bezbjednosti saobraćaja potvrđuje činjenica da je u prethodnoj i ovoj godini do sada pokrenuto više od 20.000 vozova bez ijednog vanrednog događaja čiji je uzrok vezan za rad radnika Željezničkog prevoza Crne Gore. U navedenom periodu prevezeno je preko 1.700.000 uglavnom zadovoljnih putnika.

Menadžment željezničkog prevoza Crne Gore AD je odgovoran i najzainteresovaniji za što većom bezbjednošću saobraćaja vozova, pa samim tim je menadžmentu najviše stalo da se ovaj prevoz obavlja bezbjedno i uredno.

Ovim putem želimo da apelujemo na zaposlene, a posebno mašinovođe i ostalo izvršno osoblje na vozu, da slobodno, bez bilo kakvog straha, ukažu na sve nepravilnosti koje bi mogle da utiču na bezbjednost saobraćaja, jer to je u zajedničkom interesu, a posebno u interesu menadžmenta.

Namjera gospodina Minića, koji nije uspio da obustavi saobraćaj putničkih vozova, radi ličnih interesa, na osnovu pogrešnog i neargumentovanog tumačenje propisa i tehničke dokumentacije, sada lične interse pokušava da ostvari putem dobijanja statusa zviždača.

Menadžment nema ništa protiv Minićevog novog angažmana ali još jednom želi istaći da bi bilo korektno raspolagati činjenicama i iste argumentovati, bez obzira da li iste nekom odgovaraju ili ne, a da bi trebalo izbjegavati iznošenje neistina u cilju ostvarivanja svojih ličnih interesa, jer ovakav način komunikacije najviše šteti kolektivu iz kojeg svi zajedno primamo plate.

Takođe želimo istaći da kod prijavljivanja nepravilnosti nije potrebna hrabrost, kako je istakao gospodin Dragojević, već samo odgovonost da se ukaže na stvarne a ne izmišljene propuste, jer niko do sada nije snosio posledice zbog prijavljivanja nepravilnosti na propisan način, pa i u slučajevima kada podnosilac prijave nije bio u pravu, što je bio slučaj sa prijavljivanjem Dragojevića čije prijave su provjeravali kompetentni i ovlašćeni stručnjaci iz pravnih i tehničkih nauka i ni u jednom slučaju nijesu našli da je bio u pravu.

ŽELJEZNIČKI PREVOZ CRNE GORE AD PODGORICA
×